Medfödd höftledsinstabilitet, DDH – Definitioner och mätmetoder
Det är viktigt att alla som registrerar i SPOQ använder samma definitioner av begrepp och samma mätmetoder. Detta är för att värden som registreras ska bli jämförbara. Dokument om mätmetoder finns att ladda ner längst ner på den här sidan.
Luxation och instabilitet
- Höftled hos spädbarn definieras i registret som luxerad om Ortolani och/eller Barlow är positiv vid provokation. Fixerad luxerad höft verifieras med ultraljud eller röntgen.
- Instabilitet vid behandlingsstart indelas i instabil, luxerbar (positiv Barlow) eller luxerad (primärt positiv Ortolani).
Definition av instabilitet vid dynamiskt ultraljud:
- Instabilitet: > 25 % av caput (diameter) kan dislokeras ut ur acetabulum
- Luxation: hela caput kan dislokeras ut ur acetabulum.
Ultraljudsundersökning utförs dynamiskt enligt Dahlström, med proben framifrån i ljumsken. Höftledstabiliteten undersöks i ryggläge med Barlows provokation och med stabilisering av bäckenet med andra handen, alternativt barnet liggande på ett stabilt underlag.
Klinisk undersökning
Höftledens rörelseomfång mäts med goniometer och avser maximalt passivt rörelseuttag. Se nedladdningsbara dokument nedan.
- Rotation utförs med barnet på mage med extenderade höfter och flekterat knä. Fixera bäckenet för att minska risk för bäckenrotation. Rotera i höften tills det stoppar. Referenser: fast skänkel mot britsen, rörlig skänkel följer tibias framkant.
- Abduktion testas i ryggläge med höftleden extenderad och med ett samtidigt mothåll över kontralaterala sidans SIAS så att man känner när bäckenet precis börjar tippa med.
Trendelenburgs tecken : Bäckenet sjunker under enbens-stansfas ner på den kontralaterala sidan av bäckenet och för att kompensera för detta lutas bålen över mot den sjuka höften.
Radiologisk bedömning
Nedanstående bedömningsmetoder ska användas.
Stöd för vårdpersonal