Syftet med ett barnortopediskt kvalitetsregister
Svenskt Pediatriskt Ortopediskt Qvalitetsregister, SPOQ, är ett nationellt kvalitetsregister. Till registret samlas uppgifter in om behandling och behandlingsresultat vid fem olika barnortopediska åkommor. Syftet är att alla barn och ungdomar i Sverige med de fem diagnoserna ska få lika bra vård och att tiderna till rätt diagnos och behandling ska kortas.
Det viktigaste målet med SPOQ är att se till att den som har någon av de fem åkommorna slipper onödiga kvarstående problem efter att tillståndet är behandlat. Det gäller både problem som kan uppstå under uppväxten, men också sådana som kan komma senare i livet. Det kan till exempel handla om problem under behandlingen eller i samband med eller efter en operation. Det kan också handla om kvarstående felställningar i leder och skelett eller kvarstående problem i vuxen ålder som medför bestående funktionsnedsättning eller ytterligare operationer och försämringar.
Barnortopediska enheter för in uppgifter i registret
Oftast behandlas barn och ungdomar med något av de fem tillstånden på en mottagning med barnortopedisk kompetens. Varje mottagning för in uppgifter i registret om vilka behandlingar olika patienter får, vilka operationer som utförs och hur, behov av hjälpmedel med mera. Höftens eller fotens form bedöms utifrån undersökning och röntgen.
Patienterna följs från start och tills de är 18 år. Detta kommer i framtiden att ge möjlighet att fastställa vilka behandlingsmetoder som ger bäst långsiktiga resultat. Data i registret kommer att bli ett viktigt underlag för forskning. Eftersom registrering i full skala startade 2017 kommer det att dröja en tid innan några forskningsresultat kan presenteras.
Registret finansieras av medel från regionerna och staten. Det har stöd av Svensk Ortopedisk Förening samt Svensk Barnortopedisk Förening, som är sammanslutningar av alla svenska ortopeder respektive barnortopeder.
För patienter