De fem diagnoserna i SPOQ
Svenskt Pediatriskt Ortopediskt Qvalitetsregister samlar data om de fem viktigaste barnortopediska åkommorna och deras behandling. Här beskrivs dessa tillstånd kortfattat.
Medfödd höftledsinstabilitet
Alla nyfödda barn i Sverige undersöks av barnläkare på BB för att man ska upptäcka om det finns någon instabilitet i höfterna. Ibland är höften ur led och det kallas höftledsluxation. Oftast upptäcker man detta tidigt genom undersökningen på BB. Barnen får då behandling och slipper framtida men. I några sällsynta fall upptäcks tillståndet senare än under de första två levnadsveckorna. För de här barnen blir behandlingen oftast mer komplicerad och resultatet inte alltid lika bra som om behandlingen startas i tid. Barn med både tidigt och sent upptäckt höftledsinstabilitet registreras i SPOQ. Även barn som fått behandling, men där komplikationer uppstått finns med i registret.
Läs om höftledsluxation hos nyfödda på 1177 Vårdguiden.
Höftfyseolys
Höftfyseolys innebär att höftkulan glider på sned i förhållande till lårbenshalsen, och vid större glidning kan blodcirkulationen till höftkulan skadas. I värsta fall leder det till vävnadsdöd i ledkulan och förtida artros. Detta kan ge behov av en höftprotesoperation tidigare i vuxenlivet än förväntat. De barn som insjuknar är vanligtvis mellan 9 och 15 år. Alla barn med höftfyseolys behöver opereras snabbt för att den glidning av höftkulan som börjat ska stoppas. Tidig diagnos är därför viktig.
Perthes sjukdom
Vid Perthes sjukdom får höftkulan tillfälligt minskad blodtillförsel. Konsekvensen blir att höftkulans styrka minskar och den kan förlora sin runda form. Efter en tid förbättras blodcirkulationen och sjukdomen läker ut. Behandlingen går ut på att säkerställa att ledkulan återtar den rätta runda formen och passar väl in i ledskålen. Barn som får Perthes sjukdom är vanligtvis mellan fem och åtta år.
Klumpfotsfelställning
Klumpfot är en medfödd missbildning då hälen är vriden inåt och främre delen av foten är riktad nedåt in mot kroppens medellinje. Foten står i spetsfotställning eftersom hälsenan är för kort. Klumpfot behandlas enligt Ponsetimetoden, vilket innebär upprepade gipsningar i fem till sju veckor under nyföddhetsperioden. Oftast ingår också ett litet ingrepp för att förlänga hälsenan. Efter avslutad gipsbehandling använder barnet speciella skor som sitter ihop med en justerbar metallskena. Syftet är att förhindra återfall. Detta använder barnet först dygnet runt, men ganska snart räcker det med enbart nattetid. Man fortsätter med det tills barnet är fyra, fem år.
Läs om klumpfot på 1177 Vårdguiden.
Knäskålen ur led
När knäskålen går ur led kallas det med en medicinsk term patellaluxation. Barn och ungdomar som har problem med att knäskålen går ur led får ofta bekymmer vid till exempel idrott, men även i det vardagliga livet. Det är vanligt att problem med att knäskålen går ur led börjar när patienterna är 12-15 år, men det kan också börja tidigare. Ofta krävs det specifik behandling för besvären. Varje patient är unik och behandlingen behöver individualiseras med utgångspunkt i läkarens undersökning, röntgen och magnetkamerafynd.
För patienter