Förändringar i SPOQ vid årsskiftet 2016-2017
2017-01-23Ändringar i frågeformulär
För höftledsluxation:
På diagnosformuläret har en fråga lagts till: Förelåg/föreligger kända riskfaktorer för DDH? Svarsalternativ: Sätesändläge, tvilling-graviditet, torticollis congenita, PEVA, annan fotdeformitet (calcano-valgus adductusfot), annan
På repositionsformuläret finns frågan: Reposition utförd hur? Svarsalternativ: Sluten NFH00, öppen NFH02, nej. Här har sista svaret bytts ut från ”inte aktuellt” mot ”nej”.
För Perthes sjukdom:
Vid rörelsemätning i höft är inåtrotation en obligatorisk variabel.
För höftfyseolys:
På begäran har fyra nya orsaker till reoperation lagts till: Smärta vid belastning/aktivitet M25.5F, reducerat rörelseomfång som begränsar höftfunktion M25.6F, femuroacetabulär impingement M25.8, ospecificerad deformitet M21.8. De operationsmetoder som finns angivna är fritt valbara oavsett orsak till reoperationen.
För akut allvarlig knäskada:
Ett av exklusionskriterierna har förtydligats: Vara utan tidigare allvarliga knäskador och/eller sjukdomstillstånd i det knä som nu ska registreras som kan påverka funktionen i nedre extremiteter.
För klumpfotsfelställning:
Piraniscore är nu obligatorisk variabel i diagnos- och behandlingsformulären. Observera att enbart fötter med Piraniscore minst 1 ska registreras i SPOQ.
På behandlingsformuläret kan man nu mata in om man gör akillotomi 2 gånger under gipstiden. Har akillotomi utförts? Svarsalternativ: Nej, ja, 1 gång, ja, 2 gånger. Datum kan anges för två tillfällen.
Formuläret för 1-årskontroll har inneburit problem att fylla i för framförallt de neurofötter som inte gått ner med enbart nattanvändning av ortos. Frågan är därför ändrad till: Har barnet gått över till ortos endast när barnet sover? Svarsalternativ: Ja, nej. Följdfråga: Ange datum för övergång till ortos endast när barnet sover.
Nu registrerar alla behandlare fyra av diagnoserna i SPOQ
Alla enheter i Sverige som behandlar barn med nedanstående diagnoser registrerar från och med 2017 i SPOQ.
- Höftledsluxation, senupptäckt eller med komplikation vid tidig behandling
- Perthes sjukdom
- Höftfyseolys
- Klumpfotsfelställning
> Från en försiktig start första januari 2015 till en anslutning av Sveriges alla enheter två år > senare, det kan vi alla vara mycket stolta över, säger registerhållare Aina Danielsson.
Ny information för röntgenläkare på vår hemsida
Vi har nu lagt upp filer som visar mätmetoder för höftröntgenbilder på vår hemsida. Det finns även en beskrivning av hur man bäst tar en Lauensteinbild. Det är viktigt att alla använder samma mätmetoder. Det säkrar att vi får data med hög kvalitet i registret. Berätta för era radiologkollegor att den här sidan finns.